Το Χάνι της Γραβιάς

Το Χάνι της Γραβιάς

"Για χάν' μ' είχαν χτίσει
μα ο γιος τ' Αντρούτσου
μ' έκανε της δόξας ρημοκκλήσι"

Το ιστορικό Χάνι της Γραβιάς, σύμβολο τόλμης, αποφασιστικότητας και αυταπάρνησης της ελληνικής φυλής. Εκεί, στις 8 Μαΐου 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με τα 118 παλικάρια του συντρίβει τις ορδές των Τούρκων του Ομέρ Βρυώνη, ανακόπτοντας την πορεία τους προς τα Σάλωνα και την μετέπειτα εισβολή τους στον Μοριά.

Τόπος ενός σπουδαίου ανδραγαθήματος που αναπτέρωσε το ηθικό των εξεγερμένων Ελλήνων στη Ρούμελη και μετέτρεψε τον Ανδρούτσο σε κυρίαρχη μορφή του Επαναστατικού Αγώνα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς 5 χιλιόμετρα μετά τη Μαριολάτα, κινούμενοι προς την Εθνικη Οδό Άμφισσας - Μπράλου, βρισκόμαστε στη Γραβιά. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται το Χάνι της Γραβιάς.

Τα τελευταία χρόνια, μετά από πολλές και συντονισμένες προσπάθειες διαφόρων φορέων, το Χάνι της Γραβιάς αναστηλώθηκε και στις 16/5/1999 έγιναν τα εγκαίνια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου και πλήθους κόσμου. Η προτομή του Οδυσσέα Ανδρούτσου δεσπόζει σε περίοπτη θέση παραπλεύρως του νέου μεγαλοπρεπούς Ναού του Αγίου Αθανασίου.

Ο επισκέπτης μπορεί πλέον να επισκεφτεί το Μουσείο της Επανάστασης του 1821 που στεγάζεται εκεί και επιπροσθέτως να παρακολουθήσει μια καταπληκτική πληροφοριακή αναπαράσταση της μάχης στο Χάνι της Γραβιάς με χρήση μέσων εικονικής πραγματικότητας. Είναι διαθέσιμες 20λεπτες προβολές αφήγησης της Μάχης της Γραβιάς ανά μία ώρα. Στον χώρο επίσκεψης είναι διαθέσιμο στον επισκέπτη το οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και αναμνηστικά είδη της εποχής του '21.

Να σημειωθεί πως μεγάλο ενδιαφέρον προσελκύει στο Χάνι της Γραβιάς και ο εορτασμός της επετείου θρυλικής μάχης με τριήμερες εκδηλώσεις (την 1η Κυριακή μετά την 8η Μαίου κάθε χρόνο), στις οποίες περιλαμβάνεται η και αναπαράσταση της μάχης.

Σχολεία, διάφοροι σύλλογοι, γκρουπ τουριστών και μεμονωμένοι επισκέπτες επισκέπτονται το Χάνι της Γραβιάς καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.