Ιερά Μονή Παναγίας Παντάνασσας

Η βυζαντινή μονή της Παναγίας Παντάνασσας...

Κτίστηκε τον 15ο αιώνα και οι μοναχοί της μονής βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους.

Η μονή βρίσκεται στα 700 μέτρα υψόμετρο και απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την Μαριολάτα.

Σε μια πανέμορφη και καταπράσινη τοποθεσία, λίγα λεπτά μακριά από το χωριό μας, βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Παντάνασσας.

Η μονή κτίστηκε τον 15ο αιώνα και είναι από τα μοναστήρια, οι μοναχοί των οποίων βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τους Τούρκους.

Τον Οκτώβριο του 1942 πυρπολήθηκε από τον κατοχικό Ιταλικό στρατό και η πυρκαγιά κατάστρεψε το συγκρότημα των κελιών και τα περιεχόμενα του καθολικού, όμως διασώθηκαν οι βυζαντινές αγιογραφίες.

Σήμερα η Ιερά Μονή είναι επανδρωμένη με 3 μοναχές, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φωκίδος κ.Θεόκτιστου και με την πνευματική καθοδήγηση του Γέροντα της Μονής Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοσπυτέρου Θεμιστοκλέους Χριστοδούλου. Η εκκλησία της μονής, βυζαντινού ρυθμού με δύο τρούλους, λειτουργεί στην εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου την 23η Αυγούστου.

Η μονή βρίσκεται στα 700 μέτρα υψόμετρο και απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την Μαριολάτα, μέσω βατού και για λεωφορεία χωματόδρομου. Στην έξοδο του χωριού με Κατέυθυνση προς Γραβιά - Λαμία και όπου στο δεξί μας χέρι υπάρχει η εξοχική ταβέρνα "Ο Πελαργός" στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο. Συνεχίζουμε ανηφορίζοντας το βουνό. Στη διασταύρωση που θα συναντήσουμε στρίβουμε αριστερά και συνεχίζουμε μέχρι να συναντήσουμε στο αριστερό μας χέρι το μοναστήρι.