Μαριολάτα Φωκίδας

Ο νομός Φωκίδας βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και συνορεύει με το νομό Βοιωτίας ανατολικά, το νομό Φθιώτιδας βόρεια και το νομό Αιτωλοακαρνανίας δυτικά. Στα νότια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο.

Είναι από τους πιο ορεινούς νομούς της Ελλάδας με εναλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο, αφού περιλαμβάνει τέσσερα από τα υψηλότερα βουνά της χώρας, την Γκιώνα, τον Παρνασσό, τα Βαρδούσια και την Οίτη, με πετρώδες κατά κύριο λόγο έδαφος, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την Λίμνη του Μόρνου από την οποία υδροδοτείται η Αθήνα και τον Ελαιώνα της Άμφισσας, ίσως την μεγαλύτερη έκταση με ελιές που υπάρχει σήμερα.

Η Μαριολάτα ανήκε έως το 2011 στον Δήμο Γραβιάς, ο οποίος καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης" και εντάχθηκε στον νέο Δήμο Δελφών. Ο συνολικός πληθυσμός του νέου δήμου ανέρχεται σε 26.992 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Eδρα έχει τη μεγαλύτερη κωμόπολή του, την Άμφισσα.

Ο Δήμος Δελφών είναι δήμος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συστάθηκε μέσω του "Καλλικάτη", προερχόμενος από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Άμφισσας, Γαλαξειδίου, Γραβιάς, Δελφών, Δεσφίνας, Ιτέας, Καλλιέων και Παρνασσού.

 

* Μπορείτε να δείτε και τον περίφημο χάρτη της περιοχής από το 1787 κάνοντας click ΕΔΩ!