Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας Vagonetto

Κάτι περισσότερο από ένα απλό παλιό μεταλλείο...

10.000 επισκέπτες σε ετήσια βάση στο "Vagonetto"!

Περιλαμβάνεται στους προτεινόμενους προορισμούς των εκπαιδευτικών μαθητικών επισκέψεων από το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

Σύγχρονο ατομικό σύστημα ξενάγησης σε 6 γλώσσες!

Δεν είναι απλά ένα παλιό μεταλλείο, αλλά κομμάτι της ζωής και της ιστορίας της Φωκίδας!

Θεματικό πάρκο, μοναδικό στην Ελλάδα, έτοιμο να προσφέρει στον επισκέπτη μια αξέχαστη εμπειρία με την απολαυστική βόλτα στις κατάλληλα φωτισμένες και διαμορφωμένες στοές με το τρενάκι που χρησιμοποιούσαν οι μεταλλωρύχοι πριν από τριάντα χρόνια, την προσομοίωση της διαδικασίας εξόρυξης του βωξίτη και την υπέροχη "μεταφορά" στην δύσκολη εκείνη εποχή και συνθήκες εργασίας.

Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη, καθώς 5 χιλιόμετρα μετά τη Μαριολάτα, κινούμενοι προς την Εθνικη Οδό Άμφισσας - Μπράλου, βρισκόμαστε στη Γραβιά. Συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς Άμφισσα. Θα συναντήσουμε το Μεταλλευτικό Πάρκο στο 51ο χλμ. της Εθνικής Οδού, στο διάσελο Γκιώνας και Παρνασσού.

Η ιδέα για τη δημιουργία του γεννήθηκε από τους ίδιους τους ανθρώπους που δούλεψαν στα μεταλλεία και θέλησαν να διαφυλάξουν και να εκθέσουν τις μνήμες του τόπου - άρρηκτα πλέον συνδεδεμένες με τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Στόχος του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας είναι, όχι μόνο να παρουσιάσει τους χώρους λειτουργίας ενός μεταλλείου, αλλά να ενημερώσει, να ψυχαγωγήσει και να εκπαιδεύσει τις καινούργιες γενιές πάνω στην ιστορία εκμετάλλευσης του βωξίτη και των ανθρώπων που εργάστηκαν σε αυτήν.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 από την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. (πρώην Α.Ε.Ε. Αργυρομεταλευμάτων και Βαρυτίνης) στο χώρο των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Λειτουργεί ήδη από το Σεπτέμβριο του 2003. Η γνωριμία με την ιστορία του βωξίτη ξεκινά από το παλιό ορυχείο, τη Στοά 850, συνεχίζεται με την περιήγηση στον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας με την γεωλογική αίθουσα, το τοπογραφικό εργαστήριο, το χημείο και την αίθουσα Αποκατάστασης Περιβάλλοντος και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.

Στον εκθεσιακό χώρο λειτουργεί το Πωλητήριο του Vagonetto, με αναμνηστικά δώρα και εκδόσεις που αφορούν όχι μόνο το Βωξίτη, αλλά γενικότερα τα μεταλλεύματα και τα ορυκτά καθώς και την ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας. Η επίσκεψη στο Vagonetto προσφέρει πολύπλευρη βιωματική εκπαίδευση και ψυχαγωγία σε παιδιά, νέους, εκπαιδευτικούς και οικογένειες, φιλοξενώντας περισσότερους από δέκα χιλιάδες επισκέπτες ετησίως!

Μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα του Μεταλλευτικού Πάρκου Φωκίδας: www.vagonetto.gr