
Η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης "Βοιόν"...
Στην σημερινή Μαριολάτα, στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, στην περιοχή που ήκμασαν οι αρχαίοι Βοιοί, ο επισκέπτης μπορεί να εντοπίσει τα λεγόμενα Πελασγικά Τείχη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται από τους ντόπιους.
Πρόκειται για παλαιοτάτη μεγαλιθική κατασκευή που επιβλέπει το μικρό κάμπο που απλώνεται στα βόρεια. Η κατασκευή είναι πολυγωνική, με μεγάλα στοιχεία δόμησης. Για την Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως πρόκειται για Πελασγικά Τείχη, τα οποία αποτελούσαν μέρος της οχύρωσης της Ακρόπολης της αρχαίας πόλης "Βοιόν".
Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει συντονισμένες ανασκαφές στο χωριό, οι νεώτεροι μελετητές, ερευνητές, αρχαιολόγοι, γεωγράφοι και περιηγητές, τοποθετούν την αρχαία πόλη Βοιόν στους απόκρημνους βράχους του Αγίου Αθανασίου, όπου σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση αυτά τα ερείπια της Ακροπόλεως και άλλων αρχαίων κτισμάτων, τα οποία κηρύχθηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία το 1982 από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων.
Για την προσέγγιση των Πελασγικών Τειχών, θα πρέπει ο επισκέπτης ερχόμενος από την Λειβαδιά, να ακολουθήσει τον δρόμο αριστερά της κεντρικής πλατείας. Σε περίπου 150 μέτρα θα συναντήσει την παλαιοχριστιανική βασιλική της Μαριολάτας. Στη συνέχεια, στρίβοντας δεξιά και ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο προς το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και το κοιμητήριο του χωριού, μετά από περίπου 500 μέτρα, αρχίζουν να διακρίνονται μέρη των Πελασγικών Τειχών της Ακρόπολης των αρχαίων Βοιών.