
O Ομφαλός της Γης!
Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, το περίφημο Μαντείο των Δελφών. Σύμφωνα με πανάρχαιο μύθο, οι δύο αετοί που εξαπέστειλε ο Δίας από τα πέρατα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, συναντήθηκαν στους Δελφούς. Έκτοτε οι Δελφοί ταυτίστηκαν με τον ομφαλό της γης, και όχι μόνο γεωγραφικά.
Οι Δελφοί αποτελούν δεκαετίες τώρα έναν από τους κλασικότερους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς. Η σημαντικότερη δε πτυχή του κλασικού τουρισμού έχει φυσικά να κάνει και με την ύπαρξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Δελφών με το ομώνυμο διάσημο πανελλήνιο Ιερό, με το γνωστό Μαντείο των Δελφών. Το πανελλήνιο Ιερό των Δελφών και το Δελφικό Τοπίο είναι χαρακτηρισμένα ως "τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς" από την UNESCO.
Για να προσεγγίσουμε τους Δελφούς από την Μαριολάτα, ακολουθούμε την επαρχιακή οδό Γραβιάς - Φθιώτιδας με κατεύθυνση προς Λειβαδιά. Σε απόσταση περίπου 3,5 χλμ. από το χωριό μας και στην έξοδο του χωριού Λιλαία, στρίβουμε δεξιά στην πινακίδα "Αράχωβα" και συνεχίζουμε. Φτάνοντας στην Αράχωβα, παίρνουμε τον δρόμο δεξιά για Δελφούς και τους συναντάμε συνολικά σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Μαριολάτα.
Για πολλούς αιώνες αποτελούσαν υψηλό πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο, καθώς και σύμβολο ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Τα παλαιότερα ευρήματα στην περιοχή των Δελφών χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή (περ. 4000 π.Χ.) και προέρχονται από το Κωρύκειο Άντρο, σπήλαιο στον Παρνασσό, όπου τελούνταν οι πρώτες λατρείες. Η μεγάλη ακμή του δελφικού μαντείου σημειώνεται μεταξύ 6ου και 4ου αιώνα π.Χ. Η αρχή της λειτουργίας του μαντείου ανάγεται σε προαιώνιες εποχές, η δε φήμη του έφθασε ως τα πέρατα του κόσμου.
Η έρευνα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών άρχισε γύρω στο 1860 από Γερμανούς. Το 1891 οι Γάλλοι πήραν από την ελληνική κυβέρνηση έγκριση για διεξαγωγή συστηματικών ερευνών και τότε άρχισε η λεγόμενη "Μεγάλη Ανασκαφή". Σήμερα η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή, εξακολουθεί να αναπτύσσει ανασκαφική, αλλά και μουσειογραφική και αναστηλωτική δραστηριότητα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών συμπληρώνει απόλυτα αρμονικά την ιστορική επίσκεψη στους Δελφούς. Ανακαινισμένο το 2004, προσφέρει στον επισκέπτη μία διαχρονική εικόνα του ιερού χώρου και δίνει την χαρά του να απολαύσετε έργα απαράμιλλης ομορφιάς και αξίας όπως ο φημισμένος Ηνίοχος. Για πληροφορίες καλέστε στο 22650 82312-3.